Hallitus kaivaa maata jalkojensa alta

Hallitus kaivaa maata jalkojensa alta

Maan hallituksella on kova tarve vauhdittaa omaa alamäkeään mentäessä kohti ensi kevään eduskuntavaaleja. Ainakin jos vanhat merkit paikkansa pitävät.

Hallitus on ilmoittanut viimeksi lauantaina 1.9. pääministeri Sipilän suulla YLE:n Ykkösaamussa, ettei se aio perääntyä työntekijöiden työsuhdeturvan heikentämistä ajavasta lainsäädännön uudistamisesta, vaikka ammattiyhdistysliike on ilmoittanut ryhtyvänsä mittaviin vastatoimiin hallituksen aikeita vastaan, ellei hallitus peräänny kyseisten lakihankkeiden eteenpäin viemisestä.

Teollisuusliitto ilmoitti 24.8. ryhtyvänsä vastatoimiin ja JHL seurasi pian 30.8. perässä omalla ilmoituksellaan. AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen twiittasi omat terveisensä pääministerin ilmoitukseen lauantaina 1.9. todeten että perästä kuuluu. Ammattiyhdistysliike on toisin sanoen saanut lopullisesti tarpeekseen maan hallituksen aikeista ajaa työelämän lainsäädäntö palkansaajan näkökulmasta alas ja antaa työnantajille mielivaltaiset oikeudet määritellä työntekijöidensä kelvollisuus työhönsä. Aikeethan ovat poistaa alle 20 hengen yrityksissä työskenteleviltä työntekijöiltä irtisanomissuoja lähes olemattomaksi. 97 % työnantajayrityksistä jää 20 hengen rajan alle. Lisäksi 36 % työntekijöistä työskentelee yrityksissä, joissa on alle 20 työntekijää eli reilu kolmasosa työntekijöistä päätyisi tämän mielivallan alle. Mielivalta tulee parhaimmin esille vaikkapa tapauksessa, jossa työntekijä ei esimerkiksi suostu työnantajan saneluun työn tekemisestä työehtoja heikoimmilla ehdoilla tai pienemmällä palkalla  ja sen johdosta työnantaja uhkaa irtisanoa työntekijän, jolle napsahtaa välittömästi jopa kolmen kuukauden karenssi. Tämä taasen lisää pienten yritysten kilpailukykyä vääristymällä, joka on erittäin epätervettä.

Hallitus siis ajaa paitsi Suomeen epäterveitä työmarkkinoita, myös kerjää vastakkainasettelua ja ikävyyksiä. Samalla he vaarantavat oman kannatuksensa ensi kevään eduskuntavaaleissa, jos alussa mainitsemani vanhat merkit pitävät paikkansa poliittisten lakkojen muodossa. Ja nythän ei enää puhuta toritapahtumista, vaan mittavista lakoista mielenilmausten sijaan.

15.9.2015 järjestettiin STOP-mielenilmaus Helsingin rautatientorilla. Sen seurauksena SDP kannatus nousi YLE:n mielipidemittauksessa 3,9% ja 2.2.2018 puolestaan ilmaistiin mieltä Senaatintorilla aktiivimallin leikkuria vastaan. Tuolloin SDP:n kannatus nousi ”vain” 2,3%. Voi vain kuvitella mikä kannatuksen kehitys on, mikäli poliittiset lakot toteutuvat kaikessa laajuudessaan. Lakko on aina viimeinen ja järein keino vaikuttaa asioihin, joten ihan lievin perustein liitot eivät ole lakkoja ryhtyneet valmistelemaan. Toivottavasti hallitus tulee järkiinsä oman kannatuksensakin vuoksi, mutta ennen kaikkea yhteiskunta- ja työmarkkinarauhan vuoksi.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email