Uskommeko ekonomeja vai ekologeja?

Uskommeko ekonomeja vai ekologeja?

Seurattuani tätä poliittista ilmapiiriä jo hyvin kauan, voi todeta jonkin lakipisteen saavutetuksi. Se on kaksinaismoralismin huippu.

Useat tahot ovat hokeneet jo pidemmän aikaa, että taloutta pitää hoitaa siten, että se on kestävällä pohjalla ja että tulevat sukupolvet eivät joutuisi maksamaan meidän nykyisten sukupolvien velkoja. Olen usein kertonut eri velkalajeista, jotka ovat taloudellista velkaa korkeakorkoisempia. Näitä ovat mm. koulutusvelka, infravelka, terveysvelka ja sosiaalinen velka. Ne muodostavat yhdessä hyvinvointivelan, jonka hoitamatta jättäminen maksaa korkoina yhteiskunnalle todella rajusti enemmän kuin yksikään valuutalla mitattava velka.

Yksi synkimmistä velkalajeista on saanut viime aikoina ison painoarvon. Tuon painoarvon on tuonut konkretiaksi nuori 16-vuotias ruotsalaistyttö Greta Thunberg. Hän puhui suunsa puhtaaksi New Yorkin ilmastokokouksessa, jossa hän syytti meitä setämiehiä hänen tulevaisuutensa tuhoamisesta, koska emme ole tehneet tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumisen eteen. Jos ja kun tutkijoita ja asiantuntijoita on uskominen, niin Greta on harvinaisen oikeassa. Me tuhoamme tätä palloa kiihtyvällä tahdilla.

Se että yksittäinen ihminen on suhteellisen voimaton asian edessä tai että me joudumme tekemään yksilön kannalta joitain epämiellyttäviä ratkaisuja, mikäli aiomme riittävän nopeasti muuttaa suuntaa, ei ole peruste pistää päätä pensaaseen. On vastuutonta kieltää koko ilmastonmuutos ja vippaamamme ilmastovelka tulevien sukupolvien joutuessa maksajiksi. Vieläpä todella korkealla korolla, mikäli tieteentekijöihin on siis uskominen.

Ja se kaksinaismoraalin huippu piilee juuri tässä. Taloudellisen velan haitoista kyllä varoitetaan rankimmalla tavalla ja vedotaan talouden asiantuntijoihin, ekonomisteihin. Samat setämiehet jotka vetoavat kauniilla fraaseilla tulevien sukupolvien velkataakkaan taloudessa, viittaavat kintaalla ilmastovelalle. Tässä velkalajissa ei tieteentekijöille ja asiantuntijoille ole sijaa. Meillä on jopa korkeassa asemassa olevia päättäjiä, jotka uskovat taivaan isän säätävän ilmaston, mutta taloustietelijöiden säätävän taloutta.

Ilmeisesti on hienoa jättää tuleville sukupolville elinkelvoton planeetta ilman rahahuolia. Greta Thunberg ja tulevat sukupolvet eivät tätä taida kovin korkealle arvostaa.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email