Työttömyysturvaa uudistetaan valheellisin tiedoin

Työttömyysturvaa uudistetaan valheellisin tiedoin

Maan hallitus jatkaa tuttua linjaansa, jossa pyrkimys on ajaa alas ammattiyhdistysliike. Se ainoa linnake, jolla on vielä köyhien ja pienituloisten edunvalvontavoimaa. Eläkeläisten, opiskelijoiden tai työttömien lakkoilusta ei nousisi kovin kummoista meteliä. Niinpä näiden entisten ja tulevien palkansaajien edunvalvonta on nykyisten, järjestäytyneiden palkansaajien harteilla.

Kiky-kiristyksen, aktiivileikkurin ja irtisanomislain jälkeen seuraavaksi on otettu liipasimelle ansiosidonnainen työttömyysturva. On tarkoituksenhakuisesti annettu ymmärtää , että verovaroista maksetaan työttömyyskassojen jäsenille ansiosidonnaista työttömyysturvaa kassaan kuulumattomien jäädessä väliinputoajiksi. Näin on väittänyt mm. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho.

Ratkaisuksi tarjotaan kolmea vaihtoehtoa, joista kolmanteen on hanakasti tarttunut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Hän toteaa sen olevan väärin ja epäreilua, että kaikki rahoittavat järjestelmää, mutta iso osa työntekijöistä jää ilman ansiosidonnaista turvaa. Pentikäinen jatkaa siis suoraan Terhon ajatusta ja haluaa että työttömyysturvan maksatus siirrettäisiin kokonaan Kelalle työttömyyskassoilta. Tällä toimenpiteellä haluttaisiin edelleen eriyttää ammattiyhdistysliike ja työttömyysturva toisistaan, mikä luonnollisesti vähentäisi työntekijöiden halukkuutta liittyä ammattiliittojen jäseniksi.

Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) ja Koulutusrahasto yhdistyvät vuodenvaihteessa uudeksi rahastoksi, jonka nimi on Työllisyysrahasto. Työttömyyskassoille maksetaan Työllisyysrahaston talousarvion mukaan ensi vuonna yhteensä noin 1,7 miljardia euroa päivärahamenoihin. Tästä noin 1 miljardia euroa tulee työttömyysvakuutusmaksujen tuotosta. Työttömyysvakuutusmaksujen tuotosta tilitetään vuosittain Kelalle se osuus, joka vastaa kassoihin kuulumattomien palkansaajien osuutta.  Ensi vuonna tilitetään Kelalle yhteensä noin 250 miljoonaa euroa käytettäväksi perusturvan rahoitukseen. Vuonna 2017 TVR tilitti työttömyysvakuutusmaksujen osuutta Kelalle 208 miljoonaa euroa.

Toisin sanoen TVR:n, tulevan työllisyysrahaston kautta tasataan työttömyysvakuutusmaksuja niille työttömille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. Ansiosidonnainen työttömyysturva ja tasausjärjestelmä halutaan tarkoituksenhakuisesti sotkea keskenään. Tämä sopii mainiosti sekä nykyiselle maan hallitukselle, että heidän etupiirilleen Suomen Yrittäjille.

Onneksi työttömyysturvan uudistamista ei ehditä enää tehdä tällä hallituskaudella. Toivottavaa tietenkin olisi, ettei sama joukko pääse sitä sotkemaan ensi kevään vaalien jälkeen.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email