Soten hautajaisista uuden eduskunnan ristiäisiin

Soten hautajaisista uuden eduskunnan ristiäisiin

Mennyt viikko oli poliittisen tilanteen osalta käänteetekevä. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen kaatumista oli osattu odottaa jo pitkään, oli se kuitenkin tapahtuessaan iso uutinen. Vielä suurempi uutinen seurasi kohta perästä, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti kaatavansa maan hallituksen ja hakevansa hallituksen eroa tasavallan presidentiltä. Pääministeri perusteli tapahtunutta henkilökohtaisen lupauksensa lunastamisella eli tulos tai ulos -periaatteella.

Näin pääministeri Juha Sipilä vaihtoi päähänsä Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän hatun ja riensi saman tien vaalikentille kertomaan kansalle Keskustan omasta sote-uudistuksen mallista, kun hallituskumppani Kokoomuksen puheenjohtaja jäi vielä hölmistelemään ja tuomitsemaan pääministerin hallituksen kaatoa.

Hallituksen kaatumisella ei sinällään ollut merkitystä tässä vaiheessa kautta, sillä vaalit ovat jo viiden viikon päässä. Temppu oli silti laskelmoitu ja antaa nyt hallituspuolueille aikaa julistaa omaa sanomaansa vaalikentillä. Tämä tarkoittaa sitä, että osansa saavat sekä hallituskumppanit, että hallituksen epäonnistumiseen syytön oppositio. Oman arvioni mukaan tullaan näkemään ennätyksellisen rumaa peliä sisältävä vaalikevät.

Nähtäväksi jää, kenen kouraan lopulta Musta-Pekka jää. Keskusta on kantanut pääministeripuolueena suurimman vastuun hallituksen epäonnistumisista, mutta viime aikojen paljastukset Kokoomuksen ajaman markkinamallin raadollisuudesta yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten rahastamisella ja heitteille jättämisellä, ovat nakertaneet myös Kokoomuksen kannatusta.

Pääministeri Juha Sipilä on luvannut jatkaa tulos tai ulos -periaatettaan myös Keskustan puheenjohtajana jatkamisensa suhteen. Jää nähtäväksi, palkitsevatko Keskustasta paenneet kannattajat Sipilän hallituksen kaadon ja palaavat kannattamaan Sipilää vai haluavatko he muutoksen nykyisen Keskustan politiikkaan. Jos he jättävät äänestämättä Keskustaa tulevissa eduskuntavaaleissa, se tarkoittaa Juha Sipilän puheenjohtajuuden loppumista ja samalla Keskustalla on mahdollisuus tehdä selkeä suunnan muutos vaikkapa alkiolaiseen suuntaan, jolloin yhteistyö SDP:n kanssa olisi tulevaisuudessa huomattavasti helpompaa.

Toinen iso kysymys kuuluu minne keskustalaiset äänensä suuntaavat, mikäli he haluavat eroon Juha Sipilästä? Kokoomukselle tuskin heidän kannattaa ääniään antaa, sillä se tarkoittaisi nykyisen kaltaisen menon jatkuvan ja Kokoomus voimistuessaan jatkaisi kansalaisten kannalta tuhoisaksi osoittautunutta yksityistämistä, mikä jo monesti on törmännyt mm. perustuslakiin. Perussuomalaiset ovat nostaneet kannatustaan jo nyt nimenomaan Keskustan ja Kokoomuksen kustannuksella. Ruotsin vaalit osoittivat jo aiemmin, miten epävakaaksi tilanne voi poliittisesti muodostua, mikäli populistipuolue pääsee vahvaan vaaankieliasemaan. Samoin perussuomalaiset ovat aiemmassa hallitusvastuussa osoittaneet, miten epävakaata heidän työskentelynsä hallituksessa on ja miten suuria sisäisiä ristiriitoja puolue sisältää. Talouspolitiikkakin on heikompiosaisten kannalta erittäin arveluttavaa. Aluepolitiikassa täysin erilaista linjaa ajavien Vihreiden riveihin tuskin kovin paljon sympatiaa keskustalaisten kannattajilta löytyy.

Joka tapauksessa vaalikevät tulee olemaan mielenkiintoinen ja vaiherikas.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email