KENEN KÄDET JA KENEN TASKUILLA?

KENEN KÄDET JA KENEN TASKUILLA?

Jo aikansa elänyt valitusvirsi on: ”tulisipa niin kylmä talvi että demarin kädet pysyisivät omissa taskuissa”. Tällä lienee yritetty vitsailla siitä, kuinka demarit pyrkivät elämään toisten rahoilla. Veroja ollaan pyritty toki jo kauan ennen demareiden syntyä keräämään ja niillä yhteisvastuullisesti auttamaan heikoimpia pysymään ihmisarvoisessa elämässä kiinni.

Tuota yhteisvastuullisuutta on sitten toteutettu parlamentaarisesti milloin minkäkin hallituksen toimesta. Toiset hallitukset ovat onnistuneet tavoitteessa paremmin kuin toiset.

Ihmetellä täytyy nykyisen hallituksen käsiä toisten taskuilla. Pienipalkkaiset julkisen sektorin työntekijät joutuivat jälleen tänä kesänä huomaamaan, että lomarahoista on lähtenyt 30%. Loogisesti ajatellen nämä varat sitten käytetään heikompiosaisten auttamiseen yhteisvastuullisuuden nimissä, vaikka näillä itselläänkään pitkää päivää tekevillä työntekijöillä ei ole leipä leveänä, eikö niin?

Totuus taitaa olla kuitenkin toinen. Hallituksen olisi pitänyt hyvän kansainvälisen taloustilanteen siivittämänä luoda noilla rahoilla Suomeen uutta työtä, mutta näinhän ei ole käynyt. Työllisyysastetta on nostettu, mutta tärkein mittari polkee paikallaan. Tehtyjen työtuntien määrä ei ole lisääntynyt. Tämä siis huolimatta tuosta lomarahojen, työttömien työttömyysturvan sekä opiskelijoiden ja eläkeläisten tulojen leikkaamisesta. Lisäksi työntekijöiden vastuuta työttömyysvakuutus-  ja eläkemaksuista on lisätty. Toisin sanoen köyhät ja pienituloiset eivät ole talouskasvusta hyötyneet, maksaneet vain. Luulisi sitten ainakin valtion velan lyhentyneen? Vaan kun sekään ei ole näin. Valtion velka kasvaa nykyisen hallituksen aikana edelleen.

On käynytkin päinvastoin kuin on kerrottu. Kädet ovat käyneet aivan väärillä taskuilla tavoitteisiin nähden. Nykyhallituksen robinhoodit vievät köyhiltä ja antavat rikkaille, sillä he ovat ainoat joilta ei ole leikattu tuloja valtiovallan toimesta.

Loppuisipa nämä helteet, jotta saataisiin porvareiden kädet pois köyhien taskuilta…

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email