Ikiliikkuja

Ikiliikkuja

Vaalikenttiä kiertäessäni olen törmännyt pariin mielestäni outoon väitteeseen, kun olen keskustellut oikeistomieleisten ihmisten kanssa.

Ensinnäkin heistä on hyvä että työpaikkoja syntyy, vaikkakaan niistä ei saisi riittävää toimeentuloa elämiseen. Työ tuntuu olevan heille se itseisarvo, ei hyvinvointi tai toimeentulo joka työstä pitäisi saada. Kun jatkan asiasta keskustelua ja kysyn, että pitäisikö ihmisen tulla toimeen työstään saadulla palkalla, niin vastaus kääntyy perusturvaan ja erilaisiin tulonsiirtoihin. Sillä kuulemma voidaan rahoittaa loppuosa toimeentulosta.

Sen jälkeen keskustelu kääntyy väistämättä siihen, että milläs tämä toimeentulo kestävästi rahoitetaan? Mehän tiedämme, että palkalla pitäisi tulla toimeen ja maksaa siitä veroa ja kerryttää eläkettä. Mikäli palkka ei riitä edes elämiseen, niin miten nuo verot ja eläkkeetkään tulee hoidettua ja milläs se perusturva silloin ihmisille maksetaan? Ilmeisesti raha kasvaa puussa tai olemme keksineet vähintäänkin ikiliikkujan.

Jotkut sentään hyväksyvät sen esityksen, että työn sijasta tulisikin ryhtyä verottamaan työn tuottavuutta, mutta monelle se on jo liikaa, sillä heidän mielestään Suomessa on jo aivan liian korkea verotus hyvätuloisille. Näitä yleensä vastaajat edustavat itse. Ihan selvää vastausta en tähän kysymykseeni tulevaisuuden tulonsiirtojen rahoituksesta ole saanut.

Toinen asia on työperäinen maahanmuutto. Sitä tuntuvat monet haluavan lisää. Onhan totta, että meillä siirtyy koko ajan suurempia ikäluokkia eläkkeelle kuin uusia tulee työvoimaksi työmarkkinoille. Kun totean, ettei meillä ole kuitenkaan omillekaan tarpeeksi töitä, koska työttömiä ja lisää työtä haluavia osa-aikaisia on paljon, niin vastaukseksi tarjotaan kohtaanto-ongelmaa. Sillä ei tunnu olevan kovin paljon merkitystä, tuleeko maahan jokaista työllistyvää maahanmuuttajaa kohti useampi työtön työperäinen maahanmuuttaja. Vain sillä tuntuu olevan merkitystä, että työvoimaa on riittävästi tarjolla. Eikä heidänkään toimeentulolla ole keskustelijoiden mielestä niin väliä, kunhan vain työvoimaa on tarjolla.

Minä povaan erittäin suuria ongelmia, mikäli jokaista työperäistä kohti tulee Suomeen lisää työttömiä ihmisiä. Ihonväristä, etnisestä taustasta tai uskonnosta riippumatta ihminen turhautuu, mikäli hänellä ei ole mahdollisuuksia tulla toimeen työllään jos hän on työkykyinen. Turhautuminen johtaa yleensä vakavampiin ongelmiin, kuten masennukseen, mielenterveysongelmiin ja joidenkin kohdalla päihteiden käyttöön. Noilla tekijöillä on usein yhteiskunnan kannalta erittäin vakavat negatiiviset seuraamukset.

Jos siis on vaikeaa löytää tällä yhtälöllä rahaa perusturvan ja tulonsiirtojen maksamiseen, niin kerrointa kasvattaa lisää vielä ne henkilöt, jotka elävät kokonaan ilman työtä ja minkäänlaista palkkaa. Tämän apparaatin pyörittämiseen tarvittaisiin melkoinen ikiliikkuja.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email