Hauki on kala, hauki on kala…

Hauki on kala, hauki on kala…

Viime ajat ollaan käyty kissanhännänvetoa siitä, pitääkö hallituksen saada tahtonsa läpi irtisanomista koskevissa lakimuutoksissa. Yrittäjät ja yrittäjäjärjestöt ovat hokeneet ja suggeroineet itseään hurmokseen asti siitä, että irtisanomista helpottamalla  pienimmissä yrityksissä parannetaan työttömien työllistymistä. Väitehän on jo itsessään absurdi ja ristiriidassa tavoitteiden ja keinojen välillä; kuinka irtisanomalla ihmisiä helpommin voidaan lisätä työllisyyttä?

Walt Disney kertoi aikanaan, että kaikki on mahdollista kun vain uskoo siihen mitä sanoo ja tekee. Walt-setä olikin hyvä tuottamaan maailmaan paljon satuja.

Hauki on kala -hokeman tavoin on pyritty siis uskottelemaan työttömille, että portit auvoiseen työelämään aukenevat, kun vain heidät on helppoa irtisanoa. Suomi ja itse asiassa koko maailma tarvitsisi nyt vakautta ja ihmisten turvallisuudentunnetta lisääviä tekoja. Vain siten voimme lisätä yhteiskunnassamme hyvinvointia. Epävarmuutta lisääviä tekijöitä, kuten irtisanomisen helpottamista me emme tarvitse.

Aivan viime päivinä konflikti on siirtynyt ay-liikkeen ja maan hallituksen välisestä kärhämästä henkilötasolle. Yllättäen vastakkain ei olekaan Suomen Yrittäjien johtohahmo tai hallituksen ministeri joka miekkailisi jonkin merkittävän ay-johtajan kanssa asiasta. Vastakkain onkin nyt näkyvästi olleet Elikeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja ja erittäin kokenut työelämän asiantuntija Lasse Laatunen, sekä demareista loikannut ja Kokoomuksesta todellisen henkisen kotinsa löytänyt kansanedustaja Juhana Vartiainen.

Vielä kymmenen vuotta sitten olisi voinut hyvin päätellä, että nämä herrat olisivat olleet oletetusti ”omiensa” puolella. Laatunen on kuitenkin kokeneena työmarkkina-asiantuntijana lähtenyt voimakkaasti arvostelemaan, ja vieläpä asiallisin perusteluin avautumaan siitä, kuinka typerästi maan hallitus ajaa irtisanomista koskevaa lakiuudistusta. Sen sijaan Vartiainen on kiukutellut kuin pieni lapsi, kun totuus on alkanut sattua.

Vielä on kuitenkin käsittelemättä koko lainvalmistelun ydin, eli se miten lakia tulisi aidosti uudistaa, jotta se poikkeaisi nykyisestä lainsäädännöstä koskien työntekijän irtisanomista? Ja miten tuo kirjaus sitten aidosti muuttaisi työllistymistä positiiviseen suuntaan, kuten tavoitteeksi on asetettu?

Olen yrittänyt sitä kysellä yrittäjiltä ja yrittäjiä lähellä olevilta tahoilta, jotka kannattavat lakimuutosta. Vastausta en ole vielä tähän päivään mennessä saanut. He jaksavat kyllä hokea sitä, että irtisanomista tulee helpottaa nykyisestään, mutta heillä ei ole konkreettista vastausta siihen miten kirjausta irtisanomisesta pitäisi helpottaa. Tuntuu vahvasti siltä, ettei kovin moni ole edes perillä nykyisestä lakitekstistä. Toivottavasti he vielä löytävät oikean lain mitä lähteä muuttamaan, kun googlettavat irtisanomislakia. Se olisi jo hyvä lähtökohta uuden lakitekstin esityksen tekemiselle. Silloin voisi myös aidosti ryhtyä pohtimaan, mitä nykyinen lainsäädäntö jo pitää sisällään.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email