Työllistämisen järeät keinot

Työllistämisen järeät keinot

Ihan aluksi on varoitettava kaikkia lukijoita. Seuraava teksti sisältää sarkasmia, poliittista satiiria ja puolitotuuksia. Tämä kirjoittamisen laji on todella vaikea sekä kirjoittajalle, että lukijalle. Siksi toivon avarakatseista suhtautumista tähän kirjoitukseen.

Suomen hallitus on ottanut järeät keinot käyttöön työttömyyden poistamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi. Koskapa se ei ole itse keksinyt riittäviä toimenpiteitä, on hallitus haastanut ammattiliitot mukaan toteuttamaan työllisyydenhoitoa.

Ammattiliitot ovat aina valmiita auttamaan maan päättäjiä, koska ay-väkikään ei usko alle 20 henkeä työllistävien yritysten työntekijöiden irtisanomissuojan heikentämisen lisäävän työllisyyttä, vaan päinvastoin. Työllisyys tulisi tällä toimenpiteellä heikkenemään. Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja AKT ovat jo aloittaneet työllistämisen tukitoimet julistamalla ylityökiellon. Ehtona on kuitenkin, ettei hallitus vedä pois irtisanomissuojan heikentämistä edistäviä suunnitelmiaan.

Suomen hallituksen suunnitelma on pirullisen nerokas. Se haastaa ay-liikkeen ajamaan Suomeen toistaiseksi voimassa olevan ylityökiellon. Sen johdosta yritykset joutuvat palkkaamaan lisää väkeä kiellon aiheuttaman työvoiman vajauksen paikkaamiseksi. Seuraavaksi jännitetään, ottaako työnantajat maan hallituksen haasteen vastaan omalta osaltaan ja ryhtyvät rekrytoimaan väkeä?

Jos hallituksen suunnitelmat onnistuvat täydellisesti, yritykset ottavat haasteen vastaan. Työnantajat ryhtyvät sulattamaan työttömyyden kovaa ydintä ja palkkaamaan yli 1000 päivää työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä ylityökiellon aiheuttaman työvoimavajeen paikkaamiseksi.

Jos hallitus onnistuu tässä loisteliaassa suunnitelmassaan, esitän sille myönnettäväksi taloustieteen Nobel-palkintoa. Näin hallitus pääsisi arvovaltaiseen joukkoon, johon kuuluu mm. Suomen hallitustakin arvostellut Joseph Stiglitz. Hän on arvostettu taloustieteilijä, joka on todennut Suomen päättäjien ja elinkeinoelämän keinot maan kilpailukyvyn parantamiseksi olevan väärät. Nyt hallituksella olisi tuhannen taalan paikka näpäyttää Stiglitzia ja saada maan työllisyys edellä mainituin keinoin valtavaan kasvuun.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email