Minne menet, Suomen Keskusta?

Minne menet, Suomen Keskusta?

Eilen keskustapuolue valitsi uudeksi puheenjohtajakseen kansanedustaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmunin. 32-vuotias puoluejohtaja ei sinänsä ole enää harvinaisuus, mutta kovan haasteen edessä uusi puheenjohtaja on perinteisen ison puolueen johdossa. Keskusta on vajonnut kannatuksessaan ennätyksellisen alas ja monet haasteet, kuten aluepolitiikan raju rakennemuutos tulevat koettelemaan puoluetta jatkossa yhä vahvemmin.

Samalla kun Keskusta valitsi uuden puheenjohtajan, se muutti politiikkansa suuntaa todella merkittävästi. Keskusta oli mukana edellisen puheenjohtajansa ja pääministeri Juha Sipilän johdolla maan lähihistorian oikeistolaisimmassa hallituksessa viime vaalikaudella. Nyt puheenjohtaja Kulmunin johdolla Keskusta on mukana lähihistorian vasemmistolaisimmassa hallituksessa. Linja on löyhä ja arvaamaton, joten se näkyy myös kannatuksessa. Kannattajia valuu oikealle, myös äärioikealle ja vasemmalle. Seuraavat kannatusmittaukset tulevat olemaan Keskustan historian ehkäpä merkittävimmät. Pystyykö se uuden puheenjohtajansa johdolla nostamaan puolueen takaisin suurten joukkoon vai käykö niin kuin on käynyt muualla Euroopassa agraaripuolueille eli se vaipuu marginaalipuolueeksi?

Ainakin Keskustan on valittava linjansa, sillä se ei kestä enää yhtään sellaisia suunnanmuutoksia joita nähtiin viime vaalien jälkeen. Keskustalla on hukassa paitsi vasemmisto-oikeisto linjansa, myös liberaali-konservatiivi linjansa. Keskusta ei hallitse siis yhtään ruutua, mitä gallupeissa tällä hetkellä edellä olevat puolueet hallitsevat.

Jos selkeää linjaa ja sen jatkuvuutta ei ala nopeasti löytyä ja kannatus jatkaa laskuaan, se vaikuttaa auttamatta myös hallitustyöskentelyyn. Uskottavuus hallituksen valtiovarainministeri- ja kakkospuolueena alkaa muistuttaa edellisen hallituksen Sinisten uskottavuutta.

Nähtäväksi jää, tuhosiko Juha Sipilän seikkailut liian kallellaan oikealla käyneen Keskustan ja hörppäsikö puolueen vene liikaa vettä keinahtaessaan rajusti vasemmalle vaalien jälkeen vai vieläkö kansa luottaa tähän epävakaaseen paattiin, joka aiemmin on kuitenkin sopivalla keinunnalla pitänyt Suomea tasapainossa?

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email