Kokoomus vastaan muut

Kokoomus vastaan muut

Viime päivien uutiset vanhusten hoivapalveluiden järkyttävästä tilasta Suomessa on saanut viimeisetkin nukkujat heräämään ruususen unestaan. Tai ei ihan kaikkia. Kokoomus on nyt jäänyt yksin puolueena suojelemaan vanhuksilla rahastusta. Heidän kätensä ovat syvällä sijoittajien salkuissa, kun vaalirahaa jaetaan kevään eduskuntavaaleihin.

Kaikki muut eduskuntapuolueet ilmoittivat, että lakiin on säädettävä hoitajamitoitus. Tätä tosiasiaa ei poista se, että neljä tuntia myöhemmin kun peruspalveluministeri Saarikko (kesk.) oli ilmoittanut twitterissä kannattavansa hoitajamitoitusta, hän ilmoitti eduskunnan kyselytunnilla vielä olevansa asiaa vastaan. Kepu pettää aina. Tai ainakin osaa muuttaa mieltään itselleen sopivalla tavalla.

Joka tapauksessa ensi viikolla asiaa punnitaan SDP:n johdolla esitettävällä välikysymyksellä, jossa mukana ovat kaikki oppositiopuolueet. Sote-uudistus on kokonaisuudessaan vaikeuksissa, sillä eduskunnan entisen puhemiehen, Maria Lohelan loikkaus Sinisistä Harkimon Liike Nyt -ryhmään kiristi voimasuhteet hallituksen pienimpään mahdolliseen enemmistöön eli 100 vastaan 99 edustajaa.

Keskusta ja Siniset ovat nyt vakavan paikan edessä. Tukeako edelleen hallitusta, joka on tekemässä sote-uudistusta, jolla markkinat avataan entistä enemmän yksityisille ryöstöfirmoille vai puhaltaako pelin poikki tässä vaiheessa ja säilyttää edes pieni uskottavuus kevään vaaleissa? Eittämättä vanhusten hoidon tila nousee sote-uudistuksen kanssa todella kuumaksi perunaksi vaaliteltoilla. Jos Keskusta ja Siniset päätyvät tukemaan edelleen tätä katastrofihallitustaan, on sitä erittäin vaikea, jopa mahdoton selittää äänestäjille.

Kokoomus sen sijaan on uskollinen rahan mahdille. Valtiovarainministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi tylysti, ettei hoitajamitoitusta tarvita ja voiton tavoittelua ei pidä rajoittaa. Olisi ainoastaan lisättävä sanktioita, jos hoito on huonoa. Huono hoito on kovin subjektiivinen näkemys ja on varsin hankalaa kirjata lakiin, mikä on huonoa hoitoa. Ilmeisesti jonkun tarvitsee kuolla, että hoito tuomitaan huonoksi? Kokoomuksen mielestä valvontaa pitää lisätä ja hankitaosaamista parantaa. Olen aina todennut, että jos julkinen sektori osaa hankkia ja valvoa tilattavaa palvelua, osaa se myös tuottaa sen kustannustehokkaasti. Nyt pitäisi luoda apparaatti, jossa julkisia varoja laitettaisiin paitsi sijoittajien salkkujen lihottamiseen, myös julkisen hankinnan ja valvonnan resursseihin. Tämä tie taitaa olla taloudenvartijapuolue Kokoomukselle päinvastainen kuin mitä se haluaa julistaa.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email