Öyhöttämistä

Öyhöttämistä

Olen seurannut YLE:ltä eduskuntavaalien puheenjohtajatenttejä. Toimittajien grillissä ovat käristyneet kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat vuorollaan vakuuttamassa sekä kansalle, että toimittajille oman puolueensa erinomaisuutta ja toisten puolueiden heikkouksia. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho nosti omassa osuudessaan framille termin ”öyhöttää”, joka Wikisanakirjan mukaan tarkoittaa seuraavaa: metelöidähäiriköidä, käyttäytyä uhkaavalla ja häiritsevällä tavalla julkisella paikalla, öykkäröidä; äännellä uhkaavasti, epäselvästi tai epäartikuloidusti.

Jussi puhui Vihreiden ilmastoöyhöttämisestä ja kertoi kuulijoilleen että ilmastosta öyhöttäminen on mennyt liian pitkälle ja saanut liian suuren painoarvon. Jussi ei kuitenkaan tunnistanut oman puolueensa öyhöttämistä maahanmuutosta. Joidenkin mielestä maahanmuutto kun on saanut liian suuren painoarvon poliittisessa keskustelussa.

Näyttää siltä, että gallupjohtaja SDP on nyt kaikkien muiden puolueiden haastettavana. Ja näinhän sen kuuluukin olla. Samalla kun muut puolueet öyhöttävät omalla kärjellään, niin SDP joutuu johtoasemansa säilyttääkseen myötäilemään joka suuntaan, mutta samalla pitäen kiinni vahvasti omasta agendastaan eli eriarvoisuuden poistamisesta.

Siinä missä Vihreät haluavat haastaa ilmastopolitiikassa ja Perussuomalaiset maahanmuutopolitiikassa, niin Kokoomus ja Keskusta haluavat öyhöttää talouspolitiikasta. Politiikka on kompromissien taidetta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Meidän on ymmärrettävä, että ilman rahaa ei ole yhteiskunnan palveluita. Ilman yhteiskunnan palveluita heikompiosaiset jäävät ilman apua. Meidän on huolehdittava taloudestakin kestävästi. Veronmaksumoraali rapautuu, jos kansalaisilta kerättyjä veroja käytetään väärin. Verovaroja voidaan käyttää väärin monella tapaa ja kaikissa tuloluokissa. Jos verovaroja jaetaan tulonsiirtoina vähäosaisille liikaa, se ei edistä parempiosaisten moraalia maksaa veroja. Jos taas rikkaat voivat tehdä voittoja verovaroista, kuten nyt esimerkiksi vanhusten hoivapalveluissa on käynyt, niin ei vähempiosaisten veronmaksumoraali sen johdosta kyllä kasva.

Meidän on otettava kaikki edellä mainitut asiat vakavasti, mutta samalla niille on annettava oikeat mittasuhteet. Vaalien alla on helppo öyhöttää mistä tahansa teemasta, mutta vaalien jälkeen alkaa arki ja jokaisen eduskuntapuolueen on otettava kokonaisuus tarkasteluun. Jos näin ei käy, emme pysty hallitsemaan tärkeintä eli kokonaiskuvaa. Siksi suosittelen kaikille äänestäjille, että vaikkakin se tärkein asia maailmassa sijaitsee kullakin noin metrin säteellä omasta navasta, niin siihenkin tuo kokonaiskuva ratkaisee monella tavalla ja se kannattaa punnita huolella.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email