Kuka Suomessa käyttää oikeasti valtaa juuri nyt?

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tuli juuri paljastaneeksi sen, kuka Suomessa käyttää parlamentaarista valtaa oikeasti tällä hetkellä. Lain mukaan sitä tulisi käyttää Suomen eduskunnan, mutta todellisuus on kuitenkin ollut, että valtaa käyttää maan hallitus eduskunnan enemmistön turvin.

Pentikäinen tuli kertoneeksi että Suomen Yrittäjät vie läpi työmarkkinauudistukset Suomessa ennemmin tai myöhemmin. Tuosta voi vetää johtopäätöksen, että valtaa käyttääkin Suomen Yrittäjät. Tämä on irvokasta, sillä juuri Suomen Yrittäjät yhdessä maan hallituksen kanssa ovat pyrkineet väittämään, että ammattiyhdistysliike on se taho joka pyrkii työtaistelutoimenpitein käyttämään ulkoparlamentaarista valtaa Suomessa.

Tämä toimintamalli on hyvin tyypillistä herroille Juha Sipilä ja Mikael Pentikäinen. Molemmat ovat paitsi yrittäjiä, myös yhteyksissä toista kautta sellaiseen yhteisöön, jonka toimintamallit eivät nykylainsäädännöllä kestä ihan kirkkaimmassa päivänvalossa tarkastelua.

Molemmat herrat kuuluvat nimittäin lestadiolaiseen uskonlahkoon. Tämä uskontokunta on pyrkinyt tuomaan työmarkkinoille omat sääntönsä ja lakinsa jo pitkään. Politiikan toimittaja Aini Linjakumpu on tuonut vanhoillislestadiolaisuuden taloudelliset verkostot -tutkimuksessaan esille, miten lestadiolaisilla yrittäjillä on omat verkostonsa ja kuinka niissä toimitaan työntekijöitä kohtaan. Toimintamallissa esimerkiksi sitoutetaan verkostoon työntekijöitä lainaamalla heille yrittäjien toimesta rahaa ehkä enemmän kuin työntekijällä olisi varaa ottaa. Kun tulee huonot ajat, pois potkitaan sellaiset työntekijät jotka eivät ole löyhässä velkahirressä ja työnantajan talutusnuorassa. Vaarana on tietenkin, että kun ei olla työnantajalle velkaa, ei olla myöskään tarpeeksi nöyriä. Siksi sellaiset työntekijät saavat kenkää.

Nyt tämä lestadiolaisten verkosto on saanut vaalien kautta hyvin huteran enemmistön kaikin mahdollisin kepulikonstein. Perussuomalaisten hajottua hallitusta pitää pystyssä takiaispuolue Siniset. On muistettava, että myös Perussuomalaisilla ja siitä erkaantuneilla Sinisillä on vaaleissa ollut vahvoina tukijoina juurikin erilaisia kristillisiä uskontokuntia, joista vähäisin ei varmastikaan ole lestadiolaiset.

Ylimmän vallan kahvassa on nyt siis tunnustautunut olevansa Suomen Yrittäjät Mikael Pentikäisen ja Juha Sipilän liittoumallaan, johon kytkeytyy vahvasti lestadiolainen uskonlahko. Uskonlahkolaisten omatunto kolkuttaa ja joku on heidän toimintamallillaan saattanut saada tuomion laittomasta irtisanomisesta. Siksi työsopimuslakiin halutaan pykälä, jolla irtisanominen on mahdollista pelkän luottamuksen menettämisen perusteella.

Jos nyt vielä suhteutetaan nämä ulkoparlamentaariset voimat, niin lestadiolaisia oli Suomessa 115 000 vuonna 2016. Samaan aikaan ammattiyhdistysliikkeen jäseniä oli 2,2 miljoonaa. Jokainen voi tästä päätellä, millä painoarvolla valtaa Suomessa käytetään.

Please follow and like us:
error0

22 Replies to “Kuka Suomessa käyttää oikeasti valtaa juuri nyt?”

 1. Olen toiminut luottamusmiehenä useiden ammattiliittojen toimissa kun olen edennyt urallani. Kertokaapa hyvät laikia muuttamaan haluavat, mitä vikaa on nykyisessä Suomen Työlainsäädännössä, jonka takia sitä pitäisi yksipuolisesti muuttaa? Kun puhutte demokraattisesti valitusta eduskunnan ainoana oikeana päättäjänä – oletteko varmasti yhtä tosissanne hyvillänne, että maamme hallituksessa on viisi ministeriä puolueesta, joka ei ole osallistunut vaaleihin? Kuinka heillä voi olla ‘kansalaisten valtuutus’? Tiedättekö, osaatteko varmasti Suomen Lain tulkita oikein, vai onko vain mielipiteenne ja halunne toimia kuin sopulijoukko? Työläistä rokottaen?

 2. Turha aina vedota ammattiyhdistysliikkeen jäsenmäärään, ikäänkuin kaikki olisivat samaa mieltä teidän riitapukareiden kanssa. Ammattiliitoissa on iso lukumäärä JÄSENIÄ joiden mielestä irtisanomissuojan muuttaminen pienissä yrityksissä on hyvä asia. Eli edustatte ehkä enemmistöä näillä mielipiteillä mutta että läheskään kaikkia. Samoin muuten kuin hallitus.

  1. Nimimerkille, Jäsenistön ääni….

   siis höpö höpö…..Oletko tullut ajatelleeksi, että irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä johtaa siihen ettei niihin hakeuduta töihin. Kuka haluaa ottaa riskin, että tulee heitetyksi ulos ilman omaa syytä,,,,,esim kun ei suostu kiristykseen ja saa vielä työttömyyskorvauksen karenssit päälle ….älä nyt ihan hulluja puhu.

   1. No, olimme kuitenkin saunomassa viime lauantaina, mukana 19 henkilöä. Meistä 17 kuului ammattiliittoon ja halusimme selvittää päivän polttavan aiheen kannatuksen tuossa porukassa. Enemmistö joukosta työskentelee alle 5 henkilön yrityksessä. Tulos musertava 15 / 2 ja nimenomaan lain puolesta. Kaksi perustelua nousi esiin, ylivoimaisesti tärkein se että pienen työyhteisön myrkyttävä ihminen saadaan syrjään helpommin, toiseksi koettiin alentavan työllistämiskynnystä. En usko että vastaa enemmistön kantaa koko liikkeessä, mutta tuo esiin sen johon jo kiinnitin huomion eli ei kaikki (läheskään) liittoihin kuuluvat vastusta lakia.

    1. On huonoa työnjohtamista ja osaamattomuutta, ellei pystytä nykylainsäädännöllä irtisanomaan työyhteisössä sopimattomasti käyttäytyviä henkilöitä.

     Sitä paitsi iso osa liittoon kuulumattomista työntekijöistä ka jopa osa yrittäjistä on sitä mieltä, että tätä lakiuudistusta on turha tehdä.

    2. Minäkin olin sanomassa, teimme vastaavan kyselyn…. Jokainen kuului liittoon ja lopputulos oli 578/0. Siis vastaan lakiehdotusta!

    3. Mekin olimme eilen saunomassa. Mukana 34 ihmistä, 15 yrittäjää ja 19 työntekijää.
     Äänestystulos oli musertava 34-0 lakia vastaan, eikä yksikään osannut sanoa miten tämä laki alentaisi työllistämiskynnystä, tai varsinkaan miten tämä lisäisi työllisyyttä.

    4. Saunomassa siis oli 19 henkilöä, joista 17 ei tajua, että lakiesityksessä kyseessä on palkkojen alentaminen, ay-liikkeiden heikentäminen ja työntekijöiden pelottelu.

     On se säälittävää ja ikävää, että tuollaisia ihmisiä on olemassa. Mitäpä sanovat nämä 17, kun palkat jäädytetään tai niitä alennetaan, ja työehtosopimuksiin ja työsopimuslakiin vetoavia työntekijöitä potkitaan pois henkilökohtaisista , keksityistä syistä? Myönnetäänkö oma tyhmyys, vai syytetäänkö oppositiota ja ay-liikettä kun ei kaataneet lakiehdotusta ? Mitään ei kuitenkaan myönnetä, se on varmaa. Tarkoitan siis sitä omaa typeryyttään . . .

     1. Kuten laitoin niin näille 17 “säälittävälle” ihmiselle oli tärkeintä pienen työpaikan hyvä henki ja porukka. Siis noin niinkuin työntekijän näkökulmasta. He siis näkivät tässä enemmän mahdollisuutta kuin uhkaa. Toiset näkevät toisinpäin.

     2. Säälittävää on, että sinunlaisia ay-liikkeen aivopesemiä työläisiä on. Yleensä tuo ajatusmaailma kertoo matalasta koulutustaustasta ja huonosta työmotivaatiosta ja oman ajatuskyvyn heikkoudesta. Aikoinani oli vajaa 10v. työytehtävissä, jotka kuuluivat Sak:n alaiseen liittoon. Siellä valitettavasti huomasi näiden luottamusmiesten ja liitolla töissä olevien yksinkertaisuuden. Se elämänkoulu ei vaan Anna tarpeeksi osaamista asioihin, joista pitäisi päätä käyttää ja tehdä ajatustyötä. Lähinnä se oli surkuhupaisaa. Ja ihan vastaavia kommentteja silloinkin sai kuulla.

    5. Minä olin saunomassa viime lauantaina 17 thaihierojan kanssa, voi että oli hauskaa ja oli kuumaa ja hikistä. Sitten minä heräsin ja annoin kissoille ruokaa.
     Ai niin mut jäsenistön äänihän olikin YTK:n saunaillassa, eikö vain? Itse olen työnjohtajan asemassa joutunut parille ykkösluokan lusmulle vakisuhteesta näyttämään ulko-oven. Ei se ole ollut mitenkään vaikeaa kun hetken odottaa että sotkeutuvat omiin kengännauhoihinsa. Tulihan siinä liiton uhkauksia yms mutta itsekin liiton miehenä totesin ettei sun tapausta oteta ainakaan ammattiliiton laikimiehille. Eikä otettu, tuskin hän kysyikään.

     1. Oho, oikein “työnjohtaja”…..vau! Pikkusen kuulostaa Neuvostoliitolle.

  2. Vähemmistön mielipiteiden mukaisestiko pitäisi toimia? Siis todellako olet sitä mieltä, että työläisten irtisanomissuojan heikentäminen on työläisten etu?

   1. Varmasti pitää toimia enemmistön tahdon mukaan, se on selvä. Ja näitä juttuja lukiessa ei jää epäselväksi mikä on enemmistön tahto. Ainakin äänekkäimmän ja mielipiteensä ilmaisevan enemmistön tahto. Mutta on selvää ettei tämä ole läheskään koko jäsenistön tahto. Sen tunnustaminen olisi rehellisyyttä.

 3. Kulissien takana suhmuroi. Sauli ja kokkarit. Näkyvintä valtaa pitää Sipilä ja toimittaa samalla sylkykupin virkaa. On nokittavien järjestyksessä aina pinnalla siksi että saa omaa ahneuttaan tyydyttääkseen murusia rikkaiden pöydältä ja syntinsä anteeksi lesdatiolaiseen tyyliin

  1. Eipäs kun Suomen rikkaat suvut, jotka sanelevat Sipilälle, mitä päätöksiä pitää junnata läpi.

   1. Nämä miehet kuuluvat ihan eri herätysliikkeisiin. Neljällä muulla, hyvin pienellä, lestadiolaisryhmällä ei ole mitään tekemistä vanhoillislestadiolaisen Rauhanyhdistyksen kanssa. On käsittämätöntä, että Sipilästä edelleen tätä väärää tietoa levitetään.

   2. En tiedä Suomen rikkaitten määräysvallasta, mutta tuli vain sekä tekstiä että kommentteja lukiessa mieleen, että jo Platonin Valtio kirjassa Sokrateksen suuhun pantiin sanat , että poliitikot kuvittelevat pyörittävänsä maailmaa, mutta tosiasiassa sen tekee raha. On muutama sata vuotta näiden herrojen oivalluksesta, mutta jokaisen sukupolven se on keksittävä uutena kuten monta muutakin oivallusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.