Kovaa peliä Arkadianmäellä

Kovaa peliä Arkadianmäellä

Terrorismissa yksi halpamaisimmista keinoista saavuttaa päämäärä, on ottaa sivullisia ihmisiä panttivangiksi ja pitää heitä ihmiskilpinä terroritekoja tehtäessä.

Pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut ottavansa eduskunnan kilvekseen, kun se esitti hallituksen tiedonantoa suunnitellusta irtisanomislaista. Tuohon ilmoitukseen liittyvä luottamusäänestyshän tulee olemaan ensi keskiviikkona pelkkää teatteria, kuten oli taannoin ulkoministeri Timo Soinin luottamusäänestys Soinin aborttilausunnoista virkatehtäviensä yhteydessä.

Jälleen kerran pääministeri Sipilä laskee mäkeä toisten housuilla. Toki fiksumpi osa kansaa tajuaa, miten raukkamaista toisten selän taakse piiloutumista tämä näytelmä on. Sipilä uskottelee itselleen ja kansalle, että ennalta laskettu tulos eduskunnan luottamusäänestyksessä on antautumista parlamentarismin tuomiolle. Todellisuudessa nykyisen eduskunnan niukka enemmistö on jo viimeistään ulkoministeri Soinin tapauksessa osoittanut, kuinka räikeisiin omien arvojen polkemiseen hallituspuolueiden kansanedustajat ovat, pitääkseen paperijaloilla horjuvan hallituksen kasassa ensi kevään eduskuntavaaleihin asti.

Moni hallituspuolueiden pitkäaikaisista kansanedustajista on jättämässä paikkansa, joten heillä ei ole muuta menetettävää kuin maineensa. Tosin sen he ovat jo ennestään myyneet moneen kertaan tällä hallituskaudella. Osa on varmastikin varmistanut selustansa ja heidät palkitaan hallituksen kavereiden toimesta mukavilla eläkeviroilla.

Sen sijaan paikkaansa uusimaan lähtevät kansanedustajat tulevat olemaan ensi keväänä todella ohuella jäällä. Kysymys kuuluukin, kestääkö kantti vielä tämän äänestyksen, kun 2,2 miljoonaa ammattiyhdistysliikkeen jäsentä on ärsytetty äärimmilleen? Vaikka poliittinen muisti on todettu suhteellisen lyhyeksi, en jaksa uskoa että nämä hallituspuolueiden kansanedustajien raipat palkansaajille ihan näin lyhyellä aikaa unohtuu.

Iso todennäköisyys on, että irtisanomislain puolesta äänestävät kansanedustajat pistävät uskottavuutensa todella kovalle koetukselle, sillä he ottavat kantaa lain valmisteluun ilman perustuslakivaliokunnan käsittelyä. Näin surkeaan tekoon ei itseään kunnioittavan lainsäätäjän uskoisi rohkenevan lähteä.

Vielä kun tähän lisätään surkeasti hoidetun sote-uudistuksen umpikujaan ajo, niin näin taitamatonta ja kansan tahdon vastaista politiikkaa parlamentarismista kautta aikain saa hakea.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email