PEILIIN KATSELUA

PEILIIN KATSELUA

Jälleen kerran kompastui sote-ja maakuntauudistus ja jälleen sitä siirrettiin eteenpäin. Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisista takiaispuolueeksi erkaantuneen ja kutistuneen Sinisten muodostaman hallituksen viimeisin sote-käännös oli sitten totaalinen floppi. Jos nyt päätöksenteossa pystyy hallituksen aiempia floppeja enää alittamaan.

Kun kaikkien lehmänkauppojen anopiksi muodostuneen soteuudistuksen läpi puskeminen ei taaskaan onnistunut, onnistui hallitus syyttämään kompuroinnistaan oppositiota ja lähinnä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa, SDP:n Krista Kiurua. Kiuru on kuulemma viivytellyt uudistuksen käsittelyä valiokunnassa ja siksi koko uudistus ajoi jälleen karille. Tämä väite on todella ala-arvoinen.

Krista Kiurun ja valiokunnan olisi pitänyt tehdä isoja ihmeitä, mikäli soteuudistus olisi voitu viedä maaliin hallituksen suunnittelemassa aikataulussa. Vaikka hallituksella on ollut nyt reilu kolme vuotta aikaa tehdä uudistus päivänvalon ja perustuslain tarkastelun kestäväksi, se ei siinä ole onnistunut. Syy on hyvin yksinkertainen; ihminen on unohtunut koko ajan lehmänkauppojen keskellä.

Kun soteuudistusta alettiin suunnittelemaan n. 10 vuotta sitten, sille saattoi olla isoakin tarvetta. Maailma on kuitenkin tuona aikana muuttunut ja  uusimmassa laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa todetaan, että Suomen nykyiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yksinkertaisesti maailman parhaat. Herää kysymys, tarvitsemmeko todella laajamittaisen ja lain kirjaimen rimaa hipovan, jopa sen alittavan ja kalliiksi tulevan uudistuksen? Onko ehjää yritettävä rikkoa väkisin?

Koko uudistuksen valmisteluun on käytetty miljardeja euroja ja törsääminen jatkuu edelleen, koska nykyinen hallitus ei anna tavoitteistaan periksi ja tehokkaat palvelut on saatava rikottua ennen hallituskauden loppua, maksoi mitä maksoi. Kuinka hyvä Suomen palveluiden taso olisikaan, jos kaikki valmisteluihin ja kalliiden virkamiesten palkkoihin uponneet rahat olisi käytetty palvelujen tuottamiseen?

Juha Sipilä totesi pääministerin ilmoituksessaan eduskunnassa 27.6., että kaikilla on peiliin katsomisen paikka. Minusta peiliin pitää tuijottaa ainoastaan hallituksen ja varsinkin pääministeri Juha Sipilän. Jos hän oikein kovasti tuijottaa, saattaa selvitä vaikka todellinen syy hallituksen jatkuvaan kompasteluun.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email