LYPSYLEHMÄ

LYPSYLEHMÄ

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että autoosi on tullut vika jota et ymmärrä ja olet vienyt autosi korjaamolle, jossa sille on tehty diagnoosi? Vika ei omasta mielestäsi ole isosti haitannut ajamista, mutta diagnoosin jälkeen autostasi löytyy vika hilavitkuttaja-akselista sekä namiskuukkelin tötsästä. Näiden korjaamiseen tarvitsee varata aikaa päiväkausia ja sen jälkeen koko auton ohjelmisto on päivitettävä XRTY 6.8 versioon, jotta uudet osat istuvat jo pahasti vanhentuneeseen autoosi, vaikka se onkin vasta viisi vuotta vanha. Pelkkä diagnoosin löytyminen vaatii jo melkoisesti aikaa ja siihen vielä korjaus päälle. Pahimmassa tapauksessa sinua haittaava vika ei korjaudu edes kokonaan. Rahaa ja aikaa on palanut kuitenkin odotettua huomattavasti enemmän. Tunnet, että sinua on pidetty lypsylehmänä.

Tänä viikonloppuna eräs ”remontti” on taas kerran vaakalaudalla, kun Keskusta ja Kokoomus pitävät puoluekokouksiaan. Tuoreen kyselyn mukaan vain yksi viidestä suomalaisesta kannattaa hallituksen sote-uudistusta ja vain Keskustan kannattajista enemmistö on sote-uudistuksen kannalla. Kokoomuksessa on jo nostettu kädet pystyyn.

Alussa kuvaamani remontti on sote-uudistus mikrokoossa. Yli kymmenen vuotta sitten todettiin, että sosiaali- ja terveyspalveluita pitäisi uudistaa jollain tavalla. Tätä remonttia päästettiin asiantuntijoiden ohi suunnittelemaan virkamiehet ja poliitikot, joilla oli ”ihan vähän” erilaiset intressit toteuttaa sote-uudistus.

Nyt reilu 10 vuotta myöhemmin uudistus näyttää vahvasti palaavan taas kerran diagnoosivaiheeseen, koska poliittiset intressit eivät kohtaa uudistuksen todellisia tarpeita. Uudistus on toki työllistänyt suomalaisia virkamiehiä ja poliitikkoja kiitettävästi. Taitaa jo miljardi poikineen kulunut siihen, että taas kerran todetaan ettei mitään ole saatu aikaan. Kansaa on pidetty lypsylehmänä.

Samaan aikaan kun sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja muita julkisen sektorin palvelua tuottavia työntekijöitä moititaan hallituksen taholta tuottamattomiksi siten, että heidän työehtojaan on heikennettävä ja palkkojaan on leikattava, asiasta päättävät tahot nostavat omia palkkojaan ja palkkaavat virkamiesarmeijan vielä tukemaan tätä koko operaatioita. Tulos on kerta toisensa jälkeen kuitenkin nolla ja taas jatketaan korkeapalkkaisten poliitikkojen ja virkamiesten remonttitöitä. Tämä kaikki siis samaan aikaan kun pienipalkkaisten työntekijöiden työmäärää lisätään ja palkkoja leikataan lisää. Ostos-TV:tä lainatakseni; eikä siinä vielä kaikki, heikoimmassa asemassa olevat, sosiaali- ja terveyspalveluita kipeästi tarvitsevat ihmiset jäävät vaille ihmisarvoista palvelua.

Tätä voisi joku kutsua suureksi kusetukseksi.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email