KUINKA PITKÄ MATKA ON SANOISTA TEKOIHIN?

KUINKA PITKÄ MATKA ON SANOISTA TEKOIHIN?

Oulun Vihreät joutuivat perjantaina 22.1.2021 ilkivallan kohteeksi, kun heidän toimistonsa ikkunaan oli piirretty hakaristi ja kirjoitettu viesti ”DAY OF THE ROPE TRAITORS”, pettureiden hirttopäivä. Kyseessä ei siis ollut vain ilkivalta, vaan selkeä uhkaus.

Poliittinen ilmapiiri kiristyy myös Suomessa, kuten se on jo pitkään kiristynyt muuallakin maailmassa. Capitolin mellakat ja kongressiin tunkeutuminen USA:n presidentin vallanvaihdon alla sekä Venäjän mellakat oppositiojohtaja Navalnyin puolesta Putinin hallintoa vastaan kertovat siitä, että puheet muuttuvat helposti teoiksi. Provokaatiot johtavat provosoitumiseen. Siksi Oulunkin tapaus on otettava erittäin vakavasti. Kaikkien poliittisten puolueiden johdon tulisi selväsanaisesti tuomita tapahtunut.

Lähestyvät kuntavaalit ovat jälleen mahdollisuus osoittaa mielipiteensä demokraattisesti. Näihin vaaleihin yritetään vaikuttaa Oulun kaltaisilla teoilla. Siksi ne ovat erittäin vaarallisia ja aiheuttavat ehdolle lähtemistä harkitsevissa ihmisissä epävarmuutta ja jopa pelkoa. Tälle pelotteelle ei siksi saa antaa yhtään tilaa. Valtaa ei voi antaa anastaa vihalla ja uhkailulla.

Teko voi tuntua vähäiseltä töhrimiseltä ja sitä on joidenkin helppo vähätellä tai ohittaa olan kohautuksella, mutta historia on todistanut monta kertaa ettei sanoista ole loppujen lopuksi juurikaan matkaa tekoihin. Ja teot ovat historian valossa raakoja. Niistä on useimmiten joutunut kärsimään ensimmäisenä ja eniten ne, jotka ovat hiljaisuudellaan antaneet asioiden luisua siihen pisteeseen.

Viha ja vaino eivät kuulu politiikkaan, eivätkä sivistyneeseen yhteiskuntaan.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email