Boomeri

Boomeri

Boomeri on noussut päivän sanaksi. Boomeri on merkinnyt yleensä toisen maailmansodan jälkeen syntyneitä suuria ikäluokkia, mutta se on nykymerkityksessään jotain ihan muuta. Boomerilla tarkoitetaan ikääntyvää ihmistä, joka ei halua hyväksyä sitä että maailma muuttuu. He haluavat pitää tiukkapipoisesti kiinni vanhoista pinttyneistä tavoista ja traditioista, eikä hyväksyä sitä että uudet sukupolvet saattavat ajatella asioista toisin.

Pääministeri Sanna Marin toi tämän termin framille. Mihin se johtaa vai johtaako mihinkään, sen me näemme tulevaisuudessa. Joka tapauksessa politiikka muuttuu ajan mukana ja vanhat instituutiot kokevat muodonmuutoksia. Yksi vahvimmista muutoksista on se, että myös kärkipoliitikot ovat ikäisiään ihmisiä, joilla on yksityiselämä ja johon muut voivat samaistua.

On selvää että aina tulee olemaan niitä tahoja, joiden tahtotila on pitää poliittiset instituutiot jäykkinä ja autoritäärisinä. Tämä palvelee sitä, että näihin instituutioihin valikoituu vain tietynlaisia henkilöitä, jotka palvelevat parhaiten tietynlaisia tahoja.

Nämä tietynlaiset tahot ovat tähän mennessä olleet lähinnä konservatiivis-porvarillisia. Siihen liittyy tarve pitää yllä sukupolvien välistä ristiriitaa, jossa valta kuuluu vanhemmille ja nuoret koetaan vain kapinoivina teineinä, jotka sitten aikanaan ”viisastuvat” ja ryhtyvät puolustamaan konservatiivisia valtarakenteita, koska ”näin on aina ollut ja näin pitää aina olla”.

Sanna Marinia ennen tätä instituutioiden konservatismia pyrki pääministerinä purkamaan Alexander Stubb. Kaikki muistavat kuinka Stubb asettui rennosti shortseissaan lasten pehmotikkojen maalitauluksi. Tämä oli liikaa, koska Alex oli nuori ja tähän kontekstiin aivan väärässä puolueessa. Kokoomuksen konservatiiviset voimat pelkäsivät juuri sitä että tuollaisen toiminnan johdosta konservatiiviset instituutiot alkavat murenemaan ja valtaan pystyy astumaan joku Sanna Marinin kaltainen henkilö. Boomerit pysäyttivät Alexander Stubbin etenemisen ja jatkon politiikassa.

SDP puolueena on pyrkinyt aina tasa-arvoistamaan maailmaa. Se tarkoittaa sitä että myös nuoret ovat mukana päätöksenteossa, sillä heillä on tulevaisuutta enemmän edessä kuin meillä varhaisvanhuksilla tai vielä varttuneemmilla.

Onneksi nämä Boomeri-ikäiset ihmiset olivat omassa nuoruudessaan ensimmäisiä sukupolvia, jotka olivat taistelemassa nuorten oikeuksista ja vapautumisesta sukupolvien välisestä epätasa-arvosta. Nyt suurin osa heistä ymmärtää oman työnsä arvon ja osaavat arvostaa nuoria muuten kuin kapinallisina, jotka odottavat alistettuina omaa vuoroaan päästä kyykyttämään tulevia sukupolvia.

Konservatismi on kaksinaismoralistista. Keski-iän ylittäneet konservatiivit haluavat sanoa, että lapsille ei voi jättää taloudellista velkaa, mutta sen sijaan voidaan lapsille ja nuorille jättää helposti ympäristövelkaa, koulutusvelkaa ja sosiaalista velkaa.

SDP Sanna Marinin johdolla pyrkii siis takaamaan nuorten äänen kuuluvuuden siten, että tulevilla sukupolvilla olisi taloudellisesti, sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja terveydellisesti vähintään samanlaiset olosuhteet kuin meillä nykyisillä sukupolvilla. Siksi me tarvitsemme enemmän anti-boomerismia ja vähemmän boomerismia.


Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email