Nyt kun viikko on kulunut Suomen eduskuntavaaleista, niin voi jo hiukan katsella tarkemmin vaalitulosta.
Maaliin siis kiri heittäytyen ensimmäisenä SDP. Maalikameran tarkastuksella kakkoseksi jäi Perussuomalaiset ja pronssisijakin tuli niukkaakin niukimmalla erolla Kokoomukselle. Sen jälkeen maaliin tulijoilla olikin selkeämmät erot. On selvää, että kun kolmen suurimman ja miltei yhtä suuren puolueen arvopohjaa tutkiskelee, niin tarvitaan Bostikin, Eri Keeperin ja Loctiten liimatehtaiden vahvaa yhteistyötä, jotta näistä puolueista voidaan liimailla hallitus. Joka tapauksessa kaksi noista kolmesta tarvitaan hallituksen muodostamiseen, varsinkin kun vaalien suurin häviäjä eli Keskusta on vahvasti suuntautumassa oppositioon. Tämä hallituspohjan rakentamisesta.
Tasa-arvo on yhteiskuntamme yksi vahvimmista arvoista. Tasa-arvoa on kuitenkin monenlaista ja monessa suhteessa.
Uusi eduskunta on edeltäjäänsä nuorempi, naisvoittoisempi ja koulutetumpi. Mikäli eduskunnan halutaan olevan poikkileikkaus koko yhteiskunnasta, niin kaksi ensimmäistä tekijää on mennyt parempaan suuntaan, viimeinen tekijä sen sijaan on hiukan mielenkiintoisempi tekijä. Tämä tekijä saattaa osaltaan selittää myös Perussuomalaisten suosion kansan parissa.
Edellisessä eduskunnassa oli 138 korkeakoulutettua, uudessa jo 149 edustajaa on tällä statuksella. Koulutuksen suhteen kaikista tasa-arvoisin puolue on Perussuomalaiset. Heidän eduskuntaryhmänsä 39:stä jäsenestä ainoastaan 18 on korkeakoulutettuja. Siis alle puolet. Seuraavaksi tasa-arvoisin puolue koulutuksen suhteen on Vasemmistoliitto, jolla onkin jo 9 korkeakoulutettua 16 edustajasta. Muilla puolueilla korkeakoulutettujen määrä on vähintään 66% eli kaksi kolmesta.
Palkassa mitattuna vuoden 2015 vaaleissa valituista edustajista ennen valintaansa alle 4000 €/kk tienaavia oli 29 henkilöä. Kun verrataan sitä suomalaisten keskiansiotasoon, joka vuonna 2018 oli 3470 €/kk, niin tavallisella palkansaajalla on melko ohut samaistumispinta edustajiinsa. Nyt valittujen edustajien ansiotasoa en vertailuun löytänyt.
Sukupuolten välisestä tasa-arvosta poikkeavat eniten Vihreät ja Perussuomalaiset. Vihreiden 20:stä edustajasta vain 3 on miehiä. Perussuomalaisista taas 39:stä edustajasta ainoastaan 12 on naisia. Kaikkein tasa-arvoisimmat puolueet sukupuolijakauman suhteen ovat Vasemmistoliitto, KD ja RKP, joissa heitto on vain yksi edustaja suuntaansa.
Jos nyt halutaan jotain linjaa vetää kolmen suurimman puolueen eri liimoista, niin SDP/Kok pitäisi kiinni ihmisoikeuksista ja kansainvälisyydestä, SDP/PS saattaisivat helpottaa pienituloisten arkea ja kaventaa jossain määrin tuloeroja, kun taas PS/Kok jatkaisi lähinnä edellisen hallituksen politiikkaa. Tietenkin nuo hallituspohjat tarvitsisivat apupuolueita ja siksi tulevan hallituksen tarkkoja painopisteitä on vaikea tässä vaiheessa määrittää tarkemmin.
Jukka Hämäläinen
Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.
Vastaa