Älä tule paha uutinen, tule hyvä uutinen

Älä tule paha uutinen, tule hyvä uutinen

Näin toivovat varmasti jokaisen puolueen ehdokkaat ja tukijat tänä päivänä. Sote-uudistuksen ja hallituksen kaatuminen oli varmasti iso yksittäinen uutinen ja pettymys hallituspuolueiden edustajille viime viikon perjantaina. Yksi iso uutinen vaalien alla voi vaikuttaa vaalitulokseen merkittävällä tavalla. Varsinkin kun se uutisoidaan juuri ennen vaaleja, sillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Jopa neljäksi seuraavaksi vuodeksi.

Sunnuntaina Tukholmassa räjähti linja-auto. Ensi reaktioita sosiaalisessa mediassa näkyi olevan, että räjähdystä epäiltiin maahanmuuttajataustaisten terroriteoksi. Toki nämä kirjoitukset hävisivät nopeasti, kun osoittautui että linja-auto oli siirtoajossa ja onnettomuudessa loukkaantui ainoastaan kuljettaja. Linja-auto oli siis kaasukäyttöinen ja se osui matalan tunnelin varoituskyltteihin vakavin seuraksin. Näin linja-autonkuljettajana omasta näkökulmastani katsottuna asiasta ei juurikaan keskusteltu syyn selvittyä. Ilmeisesti vakava onnettomuus ei ole enää kommentoinnin tai keskustelun arvoinen, mikäli se ei ole terroriteko tai maahanmuuttajien tekemä rikos?

Neljä vuotta sitten, lauantaina 18.4., juuri ennen vaaleja levisi uutinen Helsingissä tapahtuneeksi epäillystä maahanmuuttajataustaisten nuorten miesten joukkoraiskauksesta. Tuo uutisointi nousi silloin niin laajasti keskusteluun, että se ei voinut olla vaikuttamatta seuraavana päivänä pidettyihin eduskuntavaaleihin. Perussuomalaiset olivat ennakkoäänestyksen perusteella vasta neljänneksi suurin puolue, mutta he nousivat varsinaisen äänestyspäivän äänillä maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Yksi uutinen tai huhu voi siis vaikuttaa dramaattisesti äänestyskäyttäytymiseen, vaikka asioiden kokonaisuuden tulisi ohjata äänestyskäyttäytymistä. Siksi toivonkin hartaasti, että äänestäjät pystyisivät katsomaan kokonaiskuvaa Suomen politiikan vaikutuksista pidemmällä aikavälillä niin taaksepäin kuin tulevaisuuteen. Yhdellä asialla voidaan verhota monta muuta vakavampaa asiaa piiloon. Näin ei varmasti kukaan toivoisi käyvän.

Jukka Hämäläinen

Linja-autonkuljettaja, pääluottamusmies ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Vastaa

RSS
Follow by Email